Sportska gimnazija

МОЈА

Спортска гимназија је са радом почела у септембру 2002. године. Школске 2002/2003. годину настава се одвијала у два објекта, и то у згради бивше XI београдске гимназије и у згради у улици Петра Чајковског 2а.  Те 2002. године уписано је 6 одељења у први разред – 4 одељења друштвено језичког смера и 2 одељења природно математичког смера. Већ следеће школске године гимназија прелази на општи тип гимназије каква је и данас. Од 2009. до 2017.године  Спортска гимназија налазила се  у згради у улици Петра Чајковског 2 коју је делила  са Војном гимназијом. Школске 2017/18. коначно добијамо своју сталну адресу – Херцег Стјепана 7.
Данас имамо по 6 одељења у сваком од 4 разреда. Настава се одвија у једној смени.

Дан

Име Светомира Ђукића живи дуже од 100 година, а Спортска гимназија га слави сваког 29. маја као Дан школе. Овај генерал и свестрани спортиста је прави пример ученицима – спортистима како су знање и спорт у нераскидивој вези и како се успехи могу истовремено низати на обе стране.

Светомир Ђукић је био велики спортиста – стрелац, мачевалац, пливач, тркач, гимнастичар, веслач, скакач и бициклиста. Ђукић је оснивач и први директор Спортског олимпијског клуба који је основан 23. фебруара 1910. године. На Петим летњим олимпијским играма, које су одржане  у Стокхолму 1912. Године, Светомир Ђукић је био на челу олимпијске селекције Краљевине Србије, а до 1948. је био члан Конгреса Међународног олимпијског комитета. Предводио је југословенске спортисте на Олимпијским играма 1920, 1924, 1928. и 1936. године.

Наши ученици следе пут Светомира Ђукића.

Наши ученици

Ученици наше школе су активни спортисти. Наћи ћете их у свим врстама индивидуалних и екипних спортова, у репрезентацијама, у сениорским тимовима, на државним, европским и светским такмичењима.

Поред спортских наши ученици учествују и на такмичењима из наставних предмета.  Активни су и у организовању хуманитарних акција и културних догађаја.

Спортску гимназију похађали су многи истакнути спортисти и личности из јавног живота. Наводити њихова имена било би незахвално, јер број је превелики да би се сви набројали а не бисмо некога да изоставимо.

И на Олимпијским играма у Рију 2016. године смо имали значајан број наших садашњих и бивших ученика.

Тамо су били Филип Филиповић, Душан Мандић, Стефан Митровић, Андреа Арсовић, Тијана Богдановић, Виктор Троицки, Јована Бракочевић, Стефан Марковић.

Од самог настанка Спортска гимназија ниже  изузетне успехе и у школском спорту. Где год се екипа наше школе појави без медаље се углавном не врате. Освајали су их на такмичењима у Србији али и на Светским првенствима у школском спорту.

Ученички парламент

Ученички парламент наше школе, осим у редовним школским активностима, истиче се и организовањем разних хуманитарних акција. Једна од таквих активности наших ученика, током месеца априла, била је и обележавање Светског дана књиге. Поводом овог значајног дана организовали су у школи хуманитарну акцију симболичног карактера.

Ученици су, заједно са својим професорима, сакупили књиге за децу и младе за штићенике Прихватилишта за децу Београда.

Сакупљене књиге представници ученичког парламента уручили су прихватилишту на Дан књиге 23.априла. За овај хумани гест добили смо Захвалницу и посвету које нас подстичу да наставимо линијом хуманости.